Historie

Religieuze oorsprong

Van origine heeft Vincent Depaul een religieuze achtergrond. Deze religieuze basis wordt gevormd door de Congregatie der Missie Lazaristen en het Genootschap van de Dochters der Liefde. Inmiddels wonen er ook veel niet-religieuzen in het zorgcentrum. Door de kleinschalige sfeer van Vincent Depaul wonen bewoners in een respectvolle en prettige manier met elkaar samen.

Vincent Depaul

Sinds 1996 draagt ons Zorgcentrum de naam van Vincent Depaul. Vincent Depaul (St. Vincentius 1581- 1660) stichtte in 1625 de Congregatie der Missie, ook wel de Lazaristen genoemd. Vincent Depaul staat bij veel mensen bekend als ‘de profeet van de armen’. Hij was een man die zijn leven wijdde aan het opkomen voor armen. Zijn zienswijze stond in het teken van de liefde. Samen met Louise de Marillac stichtte Vincentius in 1633 het Genootschap van de Dochters der Liefde. De Dochters der Liefde en de Heren Lazaristen hebben eeuwenlang op allerlei terreinen samengewerkt. Het spreekt daarom voor zich dat de naam van Vincent Depaul bij ons hoort. Wij hebben daarom ook bewust gekozen voor het gebruik van zijn originele handtekening in ons logo om zijn naam en levensmissie nogmaals te onderstrepen.

 

Lazaristen

De Congregatie der Missie Lazaristen, is een congregatie die door de Heilige Vincent Depaul in 1625 werd gesticht en door de paus in 1633 werd goedgekeurd. Hun naam is ontleend aan hun eerste klooster te Parijs, het voormalige melaatsenhuis St. Lazare. Met hun missiewerk hebben ze zich over de hele wereld verspreid, onder meer in China en Amerika. In 1882 vestigden ze zich in Nederland en in 1903 betrokken ze het St. Jozefhuis in Panningen, dat tot op de dag van vandaag bij het huidige Zorgcentrum Vincent Depaul hoort.

Dochters der Liefde

Samen met Louise de Marillac stichtte Vincentius in 1633 het Genootschap van de Dochters der Liefde. Vincent noemde ze bewust Dochters der Liefde, liet hen geloften uitspreken voor telkens één jaar en liet hen in gewone huizen wonen. Daarmee had Vincent Depaul de basis gelegd van een totaal nieuwe vorm van kloosterleven voor vrouwen. De Dochters der Liefde werden door Vincent Depaul heel sterk religieus begeleid en hij zond ze o.m. naar hospitalen, weeshuizen en scholen op het platteland. Sommige Zusters deden in die tijd zelfs al aan thuiszorg! Vandaag de dag zijn de Zusters over de hele wereld verspreid en telt de congregatie 20.000 leden.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.